Oura saapui, tulevaisuus on täällä

Oura saapui, tulevaisuus on täällä

Meillä ostetaan laiskasti lahjoja, ja jos ostetaan, on se tavallisesti kokemus, ruokaa tai juomaa. Jotain, joka jättää jälkeensä mukavia muistoja, mutta sen fyysinen olemus (jos sitä koskaan on) katoaa. Sain kuitenkin viime jouluna aineellisen lahjan, tai oikeastaan sain lupauksen lahjasta, joka ei ollut ihan vielä valmis. Oikeastaan sain sen lupauksenkin jo joulukuun alussa Slushin aikaan, juuri kun oltiin palattu Suomeen Piilaaksosta ja Suomen synkin aika oli käsillä. Tuo kauan odotettu kapine saapui vihdoin pari viikkoa sitten lähipostiin. Ruskean kirjekuoren sisältä paljastui tyylikäs, pieni kuution muotoinen paketti, jonka sisällä se oli – sormus! Rinkula ei ole mikä tahansa, vaan sen sisään on pakattu niin valtava määrä kaikkea hyödyllistä, että minimalisti on mielissään. Tuo meille muuttanut härpäke on siis Ōura, älysormus, ja pakko myöntää, että olen aika ihastunut.

Miksi halusin Ōuran?

Mulla on taipumusta innostua asioista, haalia itselleni tekemistä ja laiminlyödä lepoa. Pyristelen usein vastaan kun kroppa ilmoittelee, että rennomminkin voisi ottaa, ja poden huonoa omaatuntoa jos löhöilen kotona illan tekemättä mitään. Pidän hanakasti kiinni sovitusta, ja koen oloni vieraaksi jos joskus onnistun huijaamaan itseni lepäämään muutamankin päivän putkeen. Pieni kiireen tuntu, täydehkö kalenteri ja haastavat tekemiset saavat mut tuntemaan oloni itsekseni. Jos onnistunkin hieman relaamaan, tulee vieras fiilis ja alan kehitellä melskettä elämään.

Mun on myös ollut todella vaikea käsittää sitä, että aivokapasiteetin käyttäminen kuormittaa siinä missä treenikin, eikä lepo tarkoita opiskelemista tai verkostoitumistilaisuuksia. Melkein vuosi sitten kirjoittelin tästä ihan samasta aiheesta, ja vaikka paljon olen oppinut, en voi varsinaisesti sanoa löytäneeni asiaan vedenpitävää ratkaisua. Elämä siis eskaloituu hullunmyllyksi edelleen tämän tästä, kamppailen itseni kanssa pitääkseni kiinni suunnitellusta levosta ja ennakoin huonosti miten sovitut asiat vaikuttavat jaksamiseeni.

Totuus on, että tällainen tyyli elää on todella kuluttava. Sain lahjakortin FirstBeat-mittaukseen viime vuoden lopulla, ja heti alkuvuonna tekemäni kolmepäiväisen mittauksen mukaan viikolla kuluttamani voimavarat eivät palaudu täysin viikonloppuna. Näin ollen seuraava viikko starttaa aina hienoisesti väsyneempänä, ja tämä aiheuttaa pitkällä aikavälillä uupumista, vaikka pitkän aikaa tuntuukin siltä, että ihan hyvin tässä jaksetaan painaa. Näin kesäloman kynnyksellä on todettava, että niin oli mittaus oikeassa; tiukka kevät on toden totta saanut haikailemaan lomalaitumille vaikka töitä olisi vielä muutama viikko jäljellä. Onneksi mittaustuloksista sai irti myös paljon hyvää eikä tilanne ole mitenkään synkkä: kunto on kova ja palaudun hyvin jos vain maltan ottaa sille aikaa.

Jäin silti pohtimaan, että tilanne tuskin pysyy samana ikuisuuksia ellei asialle tee jotain ja sain vahvistuksen sille, että hankintani on varmasti hyödyksi. Ehkä iän myötä kroppa ei annakaan niin paljon anteeksi, ja alkaa rapistua kasaan ennen aikojaan ellen ala kohdella sitä paremmin. Mulla on aikomus elää elämäni mahdollisimman terveenä ja toimintakykyisenä, joten otan todella mielelläni kaikki vaivattomat keinot, jotka eivät vaikeuta tai hankaloita olemistani, käyttöön. Ja niin musta tuli Ouran omistaja.

Lahjomatonta dataa, ei vaivaa

Olen valitettavan jääräpäinen ja usein tarvitsen todisteita ennen kuin viisaudet menevät perille; fiksuimmankaan tyypin perustelut eivät aina auta, ja olen kätevä kiemurtelemaan pois keskiarvoihin perustuvista säännöistä. Entä jos juuri minun kroppani toimiikin eri tavoin? Mitä jos minä mahdunkin siihen 5 % poikkeamaan, johon vallitseva käsitys ei päde?

Oura antaa armotonta palautetta siitä, miten olen itseäni kohdellut; Olenko nukkunut tarpeeksi pitkään? Olenko rauhoittunut ennen nukkumaan menoa? Olenko jumittanut turhan pitkään paikallani tietokoneella? Se muistuttaa, koska täytyisi ottaa iisimmin. Kertoo aamulla, millä jalalla alkavaan päivään kannattaisi lähteä, miten kannattaisi treenata ja antaa tarkkaa palautetta siitä, miten edellisyönä tuli nukuttua. Data on siitä kiva kaveri, että se ei huijaa. Kun omat fiilikset ja Oura Appin käyrät mätsäävät, on turha kyseenalaistaa lepopäivän tärkeyttä tai tarvetta liikkumiselle.

Himottelin Ouraa jo ensimmäisen mallin aikana, mutta suuri koko ja muotoilu ei iskenyt. Uusi malli sen sijaan on sopivan huomaamaton ja kevyt jokapäiväiseen käyttöön.

Mittaamisen lisäksi Oura siis yhdistelee dataa, ja tekee sen perusteella yhteenvetoja, ehdotuksia ja johtopäätöksiä, ja kunkin mitattavan osa-alueen osalta se kertoo, miksi kyseistä mittaria käytetään ja miten sen parantamiseen voi vaikuttaa. Esimerkiksi unesta Oura antaa Sleep Scoren, joka on numero 1-100 väliltä. Sleep Score määräytyy erilaisten tekijöiden, kuten nukkumisajan ja syvän unen keston perusteella. Ouran sovellus näyttää nämä kaikki tekijät erikseen kuvaajilla, ja esimerkiksi syvä uni-valikkoa klikkaamalla pääsee käsiksi siihen, mitä keholle syvän unen aikana tapahtuu, miten paljon keskimäärin aikuinen ihminen nukkuu syvää unta yhden yön aikana, ja antaa vinkkejä, miten syvän unen määrää saa lisättyä. Kun sormusta käyttää pitkään, sormus oppii käyttäjästään ja ehdotukset muuttuvat personoidummaksi, ja pitkällä aikavälillä kerätystä datasta pystyy tunnistamaan trendejä, jotka nekin kertovat jotain omasta elämäntyylistä. Oura siis pysyy, epäilyksistäni huolimatta, relevanttina vielä kuukausienkin päästä!

Vaikka Ouraan niin ihastunut olenkin, kannattaa silti muistaa, että mikä tahansa mittauslaite on yksi palanen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja parantamisessa. Se, että sormessa killuu huipputeknologiaa ja puhelin esittelee käyriä ei vielä tee kenestäkään tervettä. Hyvinvoinnin edistäminen vaatii aina omia toimia, tapojen muuttamista ja joskus jopa tosi tympeältä tuntuvia elämänmuutoksia. Joku voi myös kokea mittailun ahdistavaksi, ja stressaantuu jatkuvasta tarkkailusta.

Omalla kohdallani voin kuitenkin todeta, että Oura on jo nyt osoittanut paikkansa mun hyvinvoinnin tukemisessa, ja se, että se on suomalaista huippuosaamista, tekee toki oman lisänsä tuotteeseen. Tarkemmista kokemuksista ja löydiksistä lisää toisella kertaa, keräilen dataa vielä tovin ja raportoin sitten oivalluksia.

Siihen saakka ihanan palauttavaa, rentouttavaa ja stressivapaata kesää!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *