Piilaakso – sukellus startup-maailmaan

Piilaakso – sukellus startup-maailmaan

Vuoden mielenkiintoisin työkeikka alkaa olla takana päin, ja on aika kertoa hieman tarkemmin, mitä ihmettä olen puuhastellut täällä Piilaaksossa kokonaisen kuukauden ajan. Kirjoittelin syksyllä, että lähdemme Artun kanssa marraskuuksi Piilaaksoon, ja yritin jo tuolloin hieman avata sitä, mitä täällä Kaliforniassa on tarkoitus tehdä. Luonnollisesti reissun anti on avautunut täällä paikan päällä paremmin, joten tässä yhteenvetoa miksi olen täällä, mitä olen saanut aikaiseksi ja onko reissusta kertynyt kotiin viemisiä.

Kohti monialaista palveluyritystä

Työmatka on siis työnantajani OPn ”OP goes Silicon Valley -vaihto-ohjelma”, joka on vuoden 2017 aikana lennättänyt meikäläisiä startup-maailman kuumimmalle alueelle eri puolilta organisaatiota. Voitte vain arvata, miten innoissani olin kun bongasin tämän mahdollisuuden, ja oli itsestään selvää, että haen mukaan! Paikka ohjelmassa irtosi ja pääsin valitsemaan reissulle sopivaa ajankohtaa. Marraskuu kuulosti kaikinpuolin mainiolta ajankohdalta työmatkalle, ja se on myös osoittautunut sellaiseksi. Tukikohta täällä Kaliforniassa on Palo Alto, jossa majoitumme kukin vuorollamme yrittäjäkommuunissa vain kivenheiton päässä Stanfordin yliopistosta ja Facebookin kampuksesta.

Ohjelman tarkoituksena on vauhdittaa OPn strategista muutosta ja matkaa kohti monialaista palveluyritystä, kehittää henkilötasolla ammattitaitoa sekä lisätä ymmärrystä siitä, miten maailman parhaat digitaaliset yritykset toimivat, ja miten innovaatioita täällä tehdään. Finanssialan digitaalinen murros, toimialan yhteiskunnallinen murros sekä uudet säännökset muuttavat toimintakenttää niin, että uudistuminen on elinehto. Tämän kaltaisten projektien kautta lisäämme ymmärrystä muutoksesta organisaatiossamme, sekä etsimme potentiaalisia kumppaneita, joiden kanssa muutos kohti monialaista palveluyritystä voidaan toteuttaa käytännössä. Ohjelmasta OPlla vastaa OP Lab, innovaatioyksikkö ja OPn sisäinen startup-hautomo. OP Lab keskittyy pankki-, vakuutus- ja terveysteknologian sekä asumisen ja liikkumisen innovaatioiden ja palvelujen kehittämiseen.

Verkostoitumisen tehoviikot

Kuukauden aikana olen osallistunut eri aiheita käsitteleviin tilaisuuksiin, kuunnellut pitchauksia, verkostoitunut, tavannut yhteistyökumppaneita, opiskellut ja yrittänyt jäsennellä kaikkea uutta tietoa viestittävään muotoon. Tilaisuuksista olen bongannut mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kanssa olen pyrkinyt päästä juttusille ja järjestää tarvittaessa tapaamisia. Olen kuunnellut puhujia, jotka ovat valottaneet uusia teknologioita ja työtapoja. Samaan aikaan olen kertonut, mikä on OP, selittänyt, mitä me täällä teemme ja pyrkinyt kuvaamaan, mihin koko ohjelmalla pyrimme. Kaikista kohtaamisista olen yrittänyt löytää yhteisiä intressejä tai mielenkiinnonkohteita, ja pyrkinyt myös auttaa muita parhaani mukaan. Tilaisuuksia täällä on kymmeniä viikossa, joista suurin osa painottuu ilta-aikaan. Tämän lisäksi välimatkat ovat pitkiä, joten päivät ovat täyttyneet mukavasti aamupäivästä iltamyöhäiseen siirtymillä, tapaamisilla ja tilaisuuksilla.

Oma verkostoni on kasvanut melkoisesti, ja olen myös löytänyt kontakteja OPlle. On ollut hienoa huomata, että meillä Suomessa ollaan jopa edellä tietyillä toimialoilla, ja suurimmaksi osaksi tuotteemme ja palvelumme kilpailevat maailman kärkipäässä. Silicon Valleyn tarjontaan mahtuu todellisia timantteja, mutta suoraan sanoen myös käsittämätöntä kuraa. On siis hyvä katsoa asioita myös kriittisen linssin läpi ja luottaa omaan arviointikykyyn; täällä toden totta myös markkinoijat osaavat hommansa.

Mikä tekee Piilaaksosta erityisen?

Piilaakson alue on kehittynyt pikkuhiljaa nykymuotoonsa, mutta alueen historia määrittelee pitkälti sen, miksi start-upit haluavat juuri tänne ja mistä koko ekosysteemi on syntyisin. Piilaakson maagisuutta ei pysty tiivistämään pariin lauseeseen, joten jos koko maailmaa muuttaneen businesskehdon historia kiinnostaa, on esimerkiksi Tiede-lehti valottanut taustoja kattavasti.

Tärkeimpänä oppina kotiinviemisiksi täältä pidän ehdottomasti Piilaakson kulttuuria, jonka uskon olevan yksittäisiä neronleimauksia ja hienoja keksintöjä merkittävämpi tekijä alueen taianomaisuudessa; täällä kaikki haluavat menestyä, mutta toivovat pääsääntöisesti myös muiden menestystä. Verkostot ovat kaiken a ja o, ja niiden systemaattisella hoitamisella, hyvällä tahdolla toimimalla sekä muita vastavuoroisesti auttamalla niistä löytyy varmasti tyyppejä, jotka auttavat eteenpäin. Joka päivä tapahtuu paljon pieniä, mutta myös todella suuria ja yritysten voittokulun kannalta merkittäviä ihmeitä. Täällä ei katsella kadehtien muiden suorituksia, vaan otetaan niistä opiksi, inspiroidutaan, kysytään neuvoja ja tehdään töitä omien unelmien eteen. Rento ilmapiiri tukee uusien kontaktien luomista, ja täällä pitäisi olla todella ujo välttääkseen uusien tyyppien tapaamista.

Kirjoittelen vielä paremmin menneiden viikkojen tapahtumista, kuten siitä, miten päädyin lentämään pienlentokonetta San Franciscon yllä ja millaista oli lounastaa Netflixillä. Nyt pitää kuitenkin lähteä pakkaamaan, sillä lento Suomeen lähtee vajaan vuorokauden kuluttua, ja kuukauden tohinoiden jäljiltä olemme onnistuneet asettumaan melko hyvin taloksi.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *