Vain Oulu-jutut

Vain Oulu-jutut

Eloa Oulussa on takana pian kuukausi, ja olen pienen oleskeluni aikana pannut merkille muutamia erilaisuuksia meiningeissä eteläisen ja pohjoisen pääkaupungin välillä. Sain kuulla hyväntahtoista tölvimistä Ouluun muutosta etukäteen, ja soitellessani työkaverini Henrikin kanssa alkaa puhelu aina tarkastuksella, hengaanko Rotuaarilla. Dubaihin muutto sulateltiin lähipiirissäni huomattavasti helpommin, joten lienee aika paljastaa eksoottisen ekskursioni ensimietteet.

 

Auringonlasku Oulussa.

#vainoulujutut

  1. Täällä ihmisillä on aikaa. Liekö syynä leppoisampi elämäntahti vai lyhyemmät välimatkat, mutta jokaisella tuntuu olevan aina hetki jutella sana tai kaksi, tai istahtaa treenien jälkeen pitkäksikin toviksi venyttelemään. Ihastuttavan etelä-amerikkalainen tapa, joka Brasiliaikävää potevalle uudelle tulokkaalle on ollut erittäin mieluisaa.
  2. Samasta syystä myös kävelyvauhti lie hidastempoisempaa, joka toisinaan tahtoo olla haasteellista tällaiselle nopeakäänteiselle ja päämäärätietoiselle ihmiselle.
  3. Pyörän alle jäämisen riski on suurempi, kuin auton alle liiskaantumisen. Pysähdyin lenkillä 3 kertaa odottamaan suojatielle ohikiitävää pyöräilijää, autoa en kertaakaan. Kaikilla on täällä pyörä, ja pääosa ihmisistä tietää välimatkat pisteestä A pisteeseen B pyörällä muita kulkupelejä paremmin. Ride on!
  4. Ei ollut vitsi, että täällä on kyl-mä. Harvoin tulee lokakuun alussa akuutti tarve toppahousuille.
  5. ”Julkisella liikenteellä” (lue: Oulun joukkoliikenne) ja julkisella liikenteellä (Oi rakas HSL) on vinha ero. Ihmekös täällä on niitä pyöriä ihan päätön määrä…
  6. Murre. Ai ihana! Kuinka yhteen sanaan saa niin paljon lisää kirjaimia? Kaiken kukkuraksi puheessa on sellainen sympaattinen kilkatus, joka hymyilyttää ihan väkisin. Vaikuttaa myös vakavasti tarttuvaiselta tavalta.
  7. Saatan osua nyt arkaan paikkaan, mutta täällä ihmiset eivät osaa ajaa autoa. Voiko tässäkin kohtaa olla syy liiallisen pyöräilyn? Olen nähnyt miehen peruuttavan suoraa päin puuta, tyyppejä ajavan väärää kaistaa ja vilkuttelevan (jos ylipäätään vilkuttelevat) liikenneympyröissä minne sattuu. Täällä tuupataan kolmion takaa eteen ja tiedättekö sen kiihdytyskaistan loppupäässä nököttävän paniikkijarruttelijan, joka vilkku päällä odottaa paikkaa kaasuttaa muiden sekaan motarille? Jop, niitäkin löytyy.
  8. Kärpät. Olen ollut täällä kolme viikkoa, ja multa on kysytty kahdesti joko olen ollut katsomassa matsia. Kuulin huhua, että Kärppien voittaessa mestaruuden poket saavat yhden viikon aikana kuukauden palkan tippeinä. Nää taitavat tosiaan rakastaa lätkää.
  9. Oululainen perinneruoka: känkky majoneesilla. Ei, et halua tietää enempää tästä perinteestä… En nimittäin minäkään.
  10. Mutkattomuus on yksi oululaisten hienoimmista piirteistä. Asioihin pyydetään häpeilemättä selvennystä, ellei viestin kuulija saanut asiasta tarpeeksi irti. Havaintoja myös töksäytellään melko suorilta sen enempiä kiertelemättä. Vaivoihin löytyy hoito, eikä kysyvä tieltä eksy. Suuri peukku häpeilemättömälle suorasanaisuudelle!

 

Kylmää ja kaunista.
Kylmää ja kaunista.

Mikäli sunnuntain sushiravintoloiden sulkemisaikoja tai Ouluhallin messuilujen haittaa kuntosalin käytölle ei lasketa, täällä pyyhkii kyllä erikivasti. Ihmiset ovat aivan ihania, ja joka paikkaan pääsee vartissa. Helsinki-ikävää saa helpotettua tunnin lennolla, eikä täältä oikeastaan puutu mitään.

Digimarkkinoija kun muistaa vain puhua siitä Veispuukista ja pittää kärppien pipua pääsä niin eiköhän täällä pärjätä.

In English:

I´ve been living here in Oulu for three weeks now, and as many of my friends predicted, there are quite a lot of differences between Helsinki and Oulu. My move to Dubai wasn´t as big of a deal to my friends than moving here in Oulu, so I decided to write a little about how it is to be here.

I´ve been amazed how friendly people are, and they really take their time chatting even when meeting each other by accident in the street. Everyone has a bike, and most of the people know the distances better by bike than by a car or by walking. I´d say that´s only a good thing if they knew how to drive a car as well, but the traffic here is horrible compared to driving in Helsinki.

Dialect of Oulu is one of the funniest to me. It sounds like they put more letters in one word, and when they speak the words sound like there´s a clicking sound in the background. Hard to explain, but I found it very charming and a nice way to speak. People are more open and a little curious here, and they make sure they understand everything by heart. I think it´s only a sign of caring so I´m happy to share whatever they´re willing to know.

The traditional food of Oulu is called ”Käntty”, which means pizza with mayo. Yes, you got that right. I really have no clue how pizza can be a tradinional food of a city in Finland, but it sure is! As I am not a big fan of pizza myself, even a thought of a pizza with a huge squeeze of mayonnaise is just something I´m not able to handle.

As we´re much Northern now, it´s much colder as well. I never quessed I´d need my winter pants already in the beginning of October! I´ve got all the warm accessories I need for the long, cold winter (like a beanie of the local ice hockey team ”Kärpät” which is a must have!) and a huge stock of vitamin D (as the sun won´t be shining in the next 4 months or so), so I guess Oulu and I should be just fine.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *