Eka päivä Afrikassa

Eka päivä Afrikassa

(Translation at the end of the text!)

Ensimmäinen päivä Tansaniassa valkeni ja suu loksahti auki, kun avasin verhot. Silmien edessä avautuu näkymä Intian valtamerelle horisontin leveydeltä, ja turkoosi vesi lyö vaahtopäinä rantaan auringon räkittäessä ja lämpimän tuulen puhaltaessa hiuksia sekaisin. Jep, olen saapunut trooppiseen paratiisiin. Seisoskelin tovin vain ihmetellen paikallaan kelluvia laivoja ja tuoksuttelen merta. Olen ikävöinyt lämpöä ihan älyttömästi tänä talvena, kaivannut Dubaihin ja odottanut kiivaasti hetkeä, jolloin ilma on kepeää hengittää ja iholla tuntuu auringon säteiden valo. Ei voi aurinkolapsi luonnolleen mitään.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Olen vakuuttunut siitä, ettei päivä voi alkaa huonosti mikäli aamupalamaisemat ovat tällaiset.

Nappasimme aamupalan jälkeen bajajin (sellaisen tuktukin kaltaisen moponkopperon, joilla täällä olemme vallan kulkeneet) ja suuntasimme ulos asuinalueeltamme Peninsulalta kohti toimistoamme Mikochenin alueelle. Matkaan ei lähde välttämättömien lisäksi muuta; mitä vähemmän tavaraa, sitä pienempi riski on tulla ryöstetyksi. Toimistolla tapaamme Päivin yhtiökumppanit Tonnyn ja Maijun, jotka ovat yhtä ihania ja aurinkoisia, kuin Skype on jo useasti antanut ymmärtää. Salmiakilla saattaa olla tekemistä leveän hymyn kanssa, mutta vaikuttaa siltä, että olemme mekin varsin tervetulleita ja odotettuja vieraita. Expressionin yrityskulttuuri voi hyvin myös Expression Tanzanian tiloissa, vaikka olosuhteet ovat päinvastaiset; kielinee jotain melko vankalla pohjalla seisovasta asenteesta! Aamupäivä kuluu haastattelujen merkeissä, ja lounastimme kätevästi Tonnyn siskon lounaskahvilasta toimiston vieressä. Ruoka oli herkullista, ja toki erittäin edullista suomalaisiin lounaisiin tottuneena.

IMG_1970
Dar Es Salaamin liikenteen sekaan uskaltaa pyörällä vain hulluimmat.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Toimistollamme pääsee myös ulos tekemään hommia, joka sopii meikäläiselle paremmin kuin hyvin.
IMG_1771
Pinaattipaistosta, papuja, kaalipaistosta ja kanaa. Herkullista!

Afrikkalaiseen tapaan viimeinen haastateltavamme on pahasti myöhässä, ja saamme soiton kaupungin suurimmasta mainostoimistosta; meidät halutaan tavata yhteistyön tiimoilta. Lähdemme tohinalla liikkeelle, sillä tilaisuuksiin kannattaa täällä tarttua; kyseisen henkilön aikatauluja tuskin tietää edes herra itse muutamaa tuntia pidemmälle. Ajamme vartin matkan mainostoimistoon, jossa uutuuttaan kiiltävät Macit sekä länsimaalainen sisustus yllättävät korviimme kiirineestä maineesta huolimatta. Ei tunnu Tansanialta. Keskustelemme firman toimarin kanssa mielenkiintoisesta projektista, jonka tiimoilta saamme konseptin pakerrettavaksi. Vieraalla maaperällä toimimisessa on puolensa; ideat voivat olla joko lyödä ällikällä tai olla täysin epäsopivia. Onneksi meillä on Tonnyn paikallistuntemus, ja myös Maijulla ja Päivillä tietämystä täkäläisestä markkinointikentästä. Äärettömän mielenkiintoista!

IMG_1773
Toimistomme vieressä oleva lounaspaikka vetää porukkaa kuin pipoa. Ilmeisesti ruokailu käy rankaksi tässä kuumuudessa.

Matka jatkuu ruokakauppaan, josta metsästämme kookosöljyä tuloksetta. Kaikkea muuta täältä löytyykin melko kivasti, ja voisin jäädä kuuhaamaan maustetiskille pidemmäksikin toviksi. Saamme kasaan mainion lajitelman erilaisia hedelmiä (siis nämä ovat vain NIIN hyviä!), mausteita, kananmunia ja kaurahiutaleita, joten ruokapuoli on hoidossa ja hyvällä mallilla. Palaamme asunnollemme Liisan luokse, ja valmistaudumme illan joogaan. Päivi vetää Yin-joogaharjoituksen parvekkeella merituulen puhallellessa rauhallisesti ja auringon laskiessa horisonttiin. Loppurentoutuksen aikana katselen pimeyden laskeuduttua ylleni avautuvaa tähtitaivasta. Taianomaista.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Supermarketit ovat siistejä, ja niistä löytyy paljon länsimaalaisia elintarvikkeita, joskin ne eivät meitä hirveästi ole kiinnostelleet.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Meikäkin suostuu joogaamaan kun näkymät ovat nämä.

Illalla lähdemme Cape Town Fish Marketiin vielä illallistamaan, sillä ruuanlaitto ei inspiroi rennon olon päätteeksi. Paikkaa ei suotta kehuta yhdeksi parhaista, miljöö ja tunnelma muistuttavat minua muutamasta paikasta Dubaissa. Tonnikalapihvi pinaattimuhennoksen kera uppoaa parempiin suihin jutustelun lomassa, olikin jo melkoinen nälkä yllättänyt kaiken puuhailun keskellä. Afrikka on toistaiseksi näyttänyt vain hyviä puoliaan.

Cape Town Fish Market_Aniksenmakuinen
Cape Town Fish Market on Tansanian mittapuulla todella hieno ravintola, ja tätä mieltä on myös suomalainen.

Illalla kömmin superväsynyneenä ja flunssan rippeiden uuvuttamana sänkyyn ja nukahdan kuin tukki syvään uneen. Ensimmäinen päivä Afrikassa on ollut tapahtumarikas, yllättävä ja opettavainen. Päälimmäisenä fiiliksenä on kuitenkin valtava hyvänolontunne. En haluaisi olla missään muualla.

In English:

After a good sleep waking up to a panoramic view to the Indian Ocean is the best thing in the whole world. I was just standing still for minutes watching the waves hitting the shore and feeling the hot breeze blowing my hair.

Our first day in Tanzania was quite busy but probably one of the best one of the year so far. We started our day at the Expression Tanzania´s office in Mikocheni with interviews continuing with a local dinner at a lunch place. We were called for a meeting to one of the best marketing agencies in the whole Tanzania, and were quite impressed with their knowledge and with the whole office. 

Päivi is a yoga teacher so she gives us yoga lessons on a balcony we have here in the apartment we are staying. We started easy with Yin yoga which was super relaxing after all the flying. Yoga is such a great way to make it easier for the body to adjust to the hot weather and recover from long flights. I am not a big fan of yoga to be honest (I really suck at it), but I´m trying to give time for myself to get better. Slowly but surely it seems like I might actually enjoy it. I´ve found a few asanas already that I can honestly tell I like to be in!

In the evening we headed to the Cape Town Fish Market to have dinner, and what a dinner it was! The place reminded me of those in Dubai, and grilled fresh tuna is one of the things I could easily eat every day for the rest of my life.

After the first day I was so exhausted I fell asleep in a second and slept like a baby for 11 hours or so. Africa is so much more beautiful, interesting, welcoming and amazing than I thought!

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *