Parantavaa ruokaa

Parantavaa ruokaa

Kotiin käveleminen perjantai-iltana tahtoi olla hieman tavallista rankempaa, ja vain hetken kotona lööbattuani alkoikin kurkkua kutitella ja meno laiskistua tasolle, johon eivät pitkät työpäivätkään ryydytä. Pieni flunssa on ilmeisesti päättänyt testailla vastustuskykyäni, joten viikonlopun läksärit, brunssi ja urheilut vaihtuivat deitteihin Nessujen kanssa peiton alla. Jes. Olen kiskonut kaikki mahdolliset rohdot, mitä kaapeista löytyy, vedellyt villasukkia visummin jalkaan ja minimoinut todennäköisyydet altistua vedolle, kietonut huivin kaulaan, kitannut teetä, kiroillut vähän ja keskittynyt leppoisaan tekemiseen. Tavallisesti kokisin toimeni hätävarjelun liioitteluna, mutta ensi viikon lentoa Dar Es Salamiin ei parane uhmata. Päätin siis ottaa todesta päälle puskevan pöpön, unohtaa ulkomaailman ja keskittää energiat paranemiseen.

Vietän luvattoman paljon aikaa Instagramissa, suurimmaksi osaksi työn, osin myös vapaa-ajan tiimoilta. Olen hyvänlaisessa koukussa terveelliseen safkaan keskittyneisiin ruokatileihin (okei, ihan pariin sataan muuhunkin), joiden sisältö on viimeisteltyä, kuvat upeita ja sisällöt kekseliäitä. Salaa hieman kadehdin, että toisilla on aikaa oman tilin hoitamiseen viimeisen päälle; kykyä malttaa mielensä aihepiirin suhteen (oma Instagram on lähinnä sillisalaatti, jota päivitetään kun ehditään sen jälkeen kun asiakkaiden kuvia on hinkattu kuntoon), ja toisaalta käyttää aikaa ruuan esillepanoon ja kuvaukseen.

Yksi ehdottomista lemppareistani on mahtavan ystäväni Annin Instagram-galleria (@anniskk), joka ei taatusti petä inspiraation etsijää koskaan. Annin ah-niin-upeiden kuvien sekä annosten lisäksi ruoat on myös koottu ravinnon mikro- ja makroarvoilta fiksusti, jonka vuoksi näihin ruokiin hurahtaminen on varsin suositeltavaa. Ruuat ovat omaperäisiä ja maukkaita, eikä kekseliäisyys tunnu ehtyvän koskaan, joka huokuu myös juuri uudistetun Blueberry Boost-blogin puolella.

@anniskk / Instagram
@anniskk / Instagram

Kuten varmasti on käynyt ilmi, makaileminen ei ole vahvuuksistani suurin. Tästä syystä (sekä ehkä vähän siksikin, että syödä pitää vaikkei niin maistuisikaan), päätin kohdistaa joutilaat tunnit keittiössä puuhailulle. Ylijäämäaika onkin uhrattu keveälle joogalle, kirjoittamiselle, lukemiselle, siivoukselle, päällä seisonnalle (aika ikävää muuten näin nenä tukossa), kesävaatteiden esiin ottamiselle, sekä uusien appien tutkimiselle. Flunssa ilmoitti toki tulostaan vasta perjantaina kotioven sisäpuolelle selvittyäni, joten niillä mentiin mitä keittiöstä löytyi. Mikään raaka-aine maailmassa ei ole niin elintärkeä, että mut olisi saanut palaamaan keskelle myrskytuulen riepottamaa räntäsadetta. Ei edes koko viikonlopun ajan himoitsemani teriyakilohi.

Kerroksittain koottu chia-vanukas.
Supersuosittu chia taipuu vaikkapa kerrossmoothieksi, joskin siementen määrä ruokailijaa kohden on hyvä pitää aluksi maltillisena.

Kokeilin tehdä kerroksittaisen chia-vanukkaan, joka sisältäisi reilusti proteiinia, sekä paljon ravitsevia superfoodeja lenssun nujertamiseksi. Pohjakerroksessa on puolukan, mansikan ja kookoksen makuja, keskikerroksessa sitruunalla sävytettyä kookosta ja ylimpänä mustaherukkaa, mustikkaa ja spirulinaa. Jokaiseen kerrokseen lisäsin proteiinijauhoa, sekä macaa ja lucumaa.

chia-vanukas_aniksenmakuinen
Vanukkaan voi koristella marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä, ja päälle voi kaataa hieman kookosmaitoa.

Mitä enemmän kerroksia haluaa, ja mitä erilaisimmin mauin, sitä kauemmin vanukkaan tekoon uppoaa aikaa. Itse tein ”pohjaseoksen”, josta otin osan talteen, tein yhden kerroksen valmiiksi ja otin seuraavan osion pohjaseosta blenderiin työstettäväksi.  Totta puhuen normipäivänä fokukseni ei tähän riittäisi, mutta alentunut aktiivisuustaso on ilmeisesti suoraa verrannollinen keskittymiskykyni parantumiselle. Pitäisiköhän sitä olla kipeä useammin?

Käytännössä vanukas valmistuu seuraavasti:

1. Blendaa kookosmaito, puolikas banaani, suola ja haluamasi superfoodit sekaisin. Mikäli haluat tehdä kerroksia, voit tässä kohtaa ottaa ”pohjaseosta” talteen.

2. Lisää seokseen marjoja, hedelmiä tai muita makuaineita mielesi mukaan. Väriä kannattaa hieman miettiä, jotta mukissa ei komeile ruskeansävyisiä mömmöjä peräjälkeen.

3. Lisää proteiinia, mikäli haluat, ja sekoita sisältö vielä kertaalleen tasaiseksi.

4. Kaada seos lasiin, lisää chia-siemenet (vajaa 1 rkl/kerros) sekä psyllium (1/2 rkl / kerros) ja sekoita lusikalla. Chia-siemenet eivät turpoa, mikäli ne on rikottu blenderin terällä, jonka vuoksi tämä vaihe on melko huomionarvoista vanukkaan teossa.

5. Kaada ensimmäinen kerros lasista purkkiin, josta haluat tarjoilla vanukkaan. Laita vanukas jähmettymään jääkaappiin noin vartiksi ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

Vanukkaan sekaan voi laittaa hedelmäpaloja, itsetehtyä hilloa tai marjoja, jolloin vanukas sopii sellaisenaan tarjottavaksi vaikkapa jälkiruokana. Itse halusin kikkailla koristein, joten jähmetin vanukkaan ja lusikoin sitä annoksen mukin pohjalle; valkoinen kerros jäi hieman löysäksi, jonka vuoksi vanukas ei pysynyt koossa ihan haluamallani tavalla, mutta maku oli kyllä erinomainen!

Pääruuaksi duunailin chilillä, valkosipulilla ja juustokuminalla maustettuja uunikasviksia (porkkanaa, selleriä sekä kukkakaalia), jotka saivat kaveriksi Annin sitruuna-tahinikastiketta. Kanan rintafile on käynyt yrttien kera uunissa. Linsseihin tein etikkaisen marinadin ja hapankaali on suoraa Rasilaisen paketista.

illallinen_aniksenmakuinen
Kanaa, marinoituja linssejä, uunissa paahdettuja kasviksia ja hapankaalia. Päällä Annin blogista bongattua Tahini-sitruunakastiketta.

Simppeliä perussafkaa, jossa pientä twistiä. Aikaa koko ruuan tekemiseen meni ehkä 30 minuuttia, joten ei olisi hullumpi ajatus toisinaan käyttää aikaa näiden lämpimien annosten puuhailuun.

illallinen aniksenmakuinen
Helppo illallinen, jossa paljon makuja ja ravintoaineita.

Onneksi peiton alla oloa on parantanut huimasti Lilystä tekemäni blogilöytö Looking for Mr Darcy, jonka aion kahlata sanatarkasti alkulähteille asti. Ihailen suuresti sujuvaa kirjoitustaitoa, sopivaa sarkastisuutta ja hyvää huumoria syvällisemmin aihein sävytettynä, joten olo on kuin konvehtirasian äärellä; järjen ääni houkuttasi muutaman herkkipalan säästämisen seuraavalle päivälle, mutta itsehillintä ei yksinkertaisesti riitä.

Lokoisaa sunnuntaita, palaan tänään vielä Viikon parhaiden kera!

In English:

My friend Anni has the most awesome, creative and interesting blog (Blueberryboost.com) when it comes to wellness & healthy food. She also has one of the most beautiful galleries on Instagram (@annisk), so you better go and check them both out, especially because they both are written in English!

As you can see, my cookings are not as professional as hers but hey, they tasted really good! I am sick so trying hard to stay in bed, chill out and just relax but damn it´s hard for me! I hope a little yoga I already did doesn´t hurt as long as I keep my woolen socks on and take it easy for now on. I should take my summer clothes out since I´m heading to Dar Es Salaam in a few days but I made some findings I guess I´ll focus on next; a blog called ”Looking for Mr Darcy” (written in Finnish) is like a box of chocolates: I´d love to save some for the next day but cannot help myself from eating them all at once.

I´ll get back to you with ”The best of the week 3” later, enjoy your sunday and stay warm; the flu sucks.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *