Tavoitteista ja niiden saavuttamisesta

Tavoitteista ja niiden saavuttamisesta

Vuoden alku on ollut rennonletkeä kaikkine vapaapäivineen, jonka vuoksi odotan jo huomista työpäivää ihan intoa puhkuen! Vapaa-aikaa olen käyttänyt muun muassa tavoitteiden kirjoittelemiseen, joka on itseasiassa tosi hauskaa puuhaa. Motivaatio ei ole mulle tavallisesti ongelma-alue, tekemisen kanavoiminen oikeisiin suuntiin on lähinnä se, miksi on hyvä ottaa kynä kauniiseen käteen ja tehdä listaa siitä, mitä tahtoisi saavuttaa.

quote1

En näe vuodenvaihteessa tehtyä tavoitteenasetantaa mitenkään ”uutena alkuna”, vaan pikemminkin katseen terävöittämisenä; voisinko tehdä tuon tai tämän homman toisin, jotta se veisi suuntaan, jonne haluan todella päästä. Perustavaa laatua olevia muutoksia kun ei tällä hetkellä ole agendalla. Lopulta isotkin muutokset ovat sarja aika pieniä tekoja; ei kannata siis alkaa keulia ja päättää muuttaa koko elämäänsä siltä istumalta. Kärsivällisyys ei ole koskaan ollut varsinainen ominaiskykyni, mutta kummasti siinäkin kehittyy.

quote2

Tavoitteiden kirjoittelemisesta tuli omalla kohdallani hieman pidempi prokkis, sillä halusin paperille konkreettisia, tehtäviä asioita, joita toistaa kunnes ne alkavat sujua. Aloitin melko laveilla aatoksilla omasta mielestäni täydellisestä elämästä (vähempään kun ei kannata pyrkiä); fiiliksistä ja ympäripyöreistä ajatuksista, joita mieluusti kohtaisin tulevana vuonna. Kun sain ne ylös, aloin jaottelemaan näitä asioita aihepiireittäin; mikä vaikuttaa mihinkin, ja mitkä teot tuottavat näitä fiiliksiä tai tuntoja. Tässä kohtaa voi putkahtaa tosi yllättäviä juttuja esiin, joita ei ole edes tullut harkinneeksi aiemmin. Lopulta, parin päivän sulattelun jälkeen, sain jokaiselle elämän osa-alueelle yhdestä kolmeen kohtaa, joita tulen tietoisesti muuttamaan; pitää muistaa, että niillä pienillä jutuilla on iso merkitys kokonaiskuvan kannalta! Yksittäinen päätös, jonka tekee toistamiseen, on avain muuttumiseen.

quote5

Onni on, että ison osan jutuista osaan tehdä itse, eikä toteuttaminen ole mahdottoman hankalaa. Ei ole silti ollenkaan huono ajatus kirjoittaa ylös myös jotakin, jossa tarvitsee apua; mikäli haluaa oppia taitoja, joiden treenaaminen ei yksin onnistu, on ohjaajan hankkiminen varmasti tarpeen. Eikä kaikkea tarvitse tehdä itse, vaikka osaisikin! Mikäli oma PT motivoi, ei ole huonompi ajatus hankkia koutsia piiskaamaan kohti tavoitteita. Varmin tapa onnistua on maksimoida menestyksen välineet ja karsia epäonnistumiseen johtavat tekijät; kaikki keinot on sallittu!

Pitää myös miettiä, mitä on valmis uhraamaan tavotteidensa vuoksi. Jätänkö after workin välistä, jotta pääsen tanssitunnille? Jäänkö töihin tunniksi pidempään opetellakseni uusien ohjelmien käyttöä? Suljenko telkkarin ja avaan koulukirjan? Elämästä on karsittava, jotta siihen voi lisätä. Pitää myöntää, että toisinaan tv:n katselustakin voi olla kivuliasta irtautua.

Tulevan suunnittelun pitäisi kuitenkin tuottaa pääasiassa positiivisia fiiliksiä, ei luopumisen tuskaa tai ahdistaa jo valmiiksi. Kasvukivut sen sijaan ovat vain hyvästä, ja epämukavuusalueelle on mentävä muuttuakseen. Uskon vahvasti, että positiivisella päättäväisyydellä ja maltilla matkaan lähteminen on paras tapa tehdä pysyviä muutoksia. Hampaat irvessä väänetty pakkopulla tukehduttaa aivan varmasti alkumetreillä.

quote4

Olen hyvässä mielessä piinannut itseäni eri aiheiden parissa, mutta ne taitavat jäädä tällä erää ainakin blogin ulkopuolelle. Henkilökohtaisuuksien kirjoittaminen paperille vain omille silmillekin on hieman tuskaista, mutta juuri niiden hankalimpien asioiden tiedostaminen on sitäkin hyödyllisempää. On myös hyvä kirjoittaa asioita, mistä aikoo luopua, ja jotka tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Nukkuminen on esimerkiksi yksi juttu, joka tuntuu olevan asia, jonka skippaan helposti aikatauluistani, vaikka se on empiiristen tutkimuksieni mukaan tärkeintä kaiken muun saavuttamisen kannalta. Etenkin näin rennomman ajanjakson jälkeen sitä hoksaa, mitä uni tekee ihmiselle.

0c47aca416a1ad3dcd50d1207d12c323

Paperi esille ja pakertamaan siis! Tässäkin hommassa voi aloittaa pienin askelin, ja kirjoitella vaikka kolme juttua, joissa aluksi alkaa petrata. Tsekki parin kuukauden päähän, ja pohtimaan, mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Takapakista on turha lannistua, sillä sitä sattuu ihan kaikille! Toisinaan sitä voi myös oppia jotain uutta itsestään, sitä ei välttämättä pidäkään kielten opiskelua enää tarpeellisena kun on todennut sen olevan vastenmielistä vääntämistä viikosta toiseen. Myös levon voi ottaa tavoitteeksi. Tunti päivässä tekemättä mitään kuulostaa helpolta, mutta pysyisitkö siihen? Ainakin meikälle tekisi tiukkaa!

Jos vielä jotain asiaa voisi korostaa ylitse muiden, se tulee tässä: tavoitteet ovat itseä varten. Muiden intohimojen perässä juokseminen ei tuota onnea, eikä muiden takia tehtyjä saavutuksia pidä lopulta minään. Tässä hommassa on paras siis suunnata nenä napaan!

(Kuvat: Pinterest.com)

In English:

 

Setting goals

I´ve got some time to think during the holidays, so I´ve came up with quite an extensive set of goals for the year 2015. I am not going to tell in the blog which are they, but I wanted to tell how I see the whole process; how can you set up your goals, and how to make them happen.

It seems like most of the people have gave up before even starting to think what they want to achieve. Yes, there are quite a lot of empty promises made during past years, but there are a lot of success stories as well. So how did they do that? Why someone managed to do so well? Here´s a simple list how to make it:

1. Take time to think what you really want. Write down feelings and big ideas first without even thinking about headlines or specific actions. When are you the happiest? What are the things that makes you feel enthusiastic?

2. Only when you know what kind of situations make you feel good and you´re looking forward to have in the future, think how could you make these things come true. What do you have to do to achieve that? Remember not to stress about how long will it take; think about the first step!

3. Write down 1-3 smallish things you will change in your every day life to achieve your goal. They must be very specific. ”Eat healthy” is not specific, you must come up with actions like ”Eat 200 grams of greens at every meal” etc. These must be achievable and realistic, but they have to challenge you a little.

4. Set the date to have a review how did you do and what changes must be made for the next period.

5. Write things down. If you´ve got an app to mark all the workouts, it´s very easy to look back and see how did you manage to follow your own actions.

6. Chill out. The Rome was not built in a day so do your daily action, step back and thank yourself for doing that. Keep living your life. Positive mind set is important here, no one wants to keep doing things they don´t feel like doing. If you´re thinking about changing your life 24/7, you´ll be tired in a week.

So let´s get started! Take a pen, a paper and start writing! Don´t try to be ready in an hour or a day; take your time.

Remember, you are setting your goals for yourself. You can ask someone to help you out or push you forward but in the end, it is you who should be doing the work for yourself, and enjoying the outcome. Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *