Lappuliisa

Vaikka hyväntuulista blogia tässä pykätäänkin, on sitä varmaan pakko avautua lähipäivien käänteistä, sillä tämä lukeutuu kategoriaan ”Only in UAE” siinä ei-niin-hyvässä mielessä, toisin kuin tavallisesti kyseisen otsakkeen alla olevat jutut. Mikäli kitinä ei kiinnosta suosittelen siis skippaamaan tämän tekstin, parempituulisia juttuja on tuloillaan taas kunhan saan höyryjä vähän pihalle.

Kaikki asiakirjoihin, sopimuksiin, todistuksiin sekä muihin virallisiin papereihin liittyvä on täällä suoraa helvetistä. Mikäli joudut mihinkään tekemisiin puhelinoperaattorin, liikenneviraston, työnantajan konttoripuolen tai minkä muun paperia käsittelevän tahon kanssa, olet melko varmasti uhraamassa lähipäivinä lohkon elämääsi odotuspenkeille, kilahtelevalle kellolle sekä näyttötaululla viliseville numeroille puhumattakaan kärsivällisyydestä tai ongelmista ylipäätään löytää tätä kyseistä mestaa.

Aamun riemu loppui lyhyeen kun pääsin työnantajan palvelutoimistoon, jossa oli jonoa jo lippuautomaateille. Masiina sylki kaksi lappusta eri luukuille, joiden yhtäaikainen seuraaminen meinasi tuottaa aluksi pientä tuskaa täyteentupatussa odotustilassa, jonne pari(sataa) muutakin oli eksynyt ties minkä errorin ja epäselvyyden vuoksi. Nämä jutut kun pitäisi pystyä hoitamaan netin välityksellä kotisohvalta. Sain ensimmäiseltä asiakaspalvelun ammattilaiselta vastaukseksi, että näitä lomakkeitahan meillä hukkuu koko ajan, laita valitus allaolevaan meiliosoitteeseen ja käy noutamassa uusi allekirjoituksin varustettu todistus, siis samanlainen jonka olivat hukanneet. Kysyin tarkennusta, ja älykkyysosamäärääni kyseenalaistettiin saman tien – tivaamisesta huolimatta vastauksia ei kuitenkaan osattu antaa. Ei siis ainoatakaan ratkaisua ongelman selvittämiseksi, vaan suoraa kettuilua ja käytännössä komento suhata taksilla 2 tuntia, printata, skannata, kirjoittaa meili ja odottaa tälläisen pienen, tavanomaisen kömmähdyksen vuoksi pari viikkoa asian käsittelyä. Nielin tuhautumiseni ja palasin keskelle tungosta, tuntui muullakin väellä pinna hupenevan ja vanne kiristyvän.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Seuraava paperinpala kädessä pönötin kiltisti 49 minuuttia, kunnes taululle välähti odotettu lukema. Rivakka siirtyminen tiskille, työntekijänumero ja pikainen selvitys tilanteesta. Taustaselvityksenä kerrottakoon, että prosessi, josta valitin, on mennyt kutakuinkin täysin mönkään alusta saakka vastapuolelta, ja parin viikon hommassa on mennyt reilut 5 viikkoa, puhelinpalvelun linja on ollut joka kerta tukossa eikä sähköpostiini ole vastattu kertaakaan, vaikka automaatti lupaa palata asiaan 3 päivän sisällä. Silmälasien takaa ylevä katse, pientä naputtelua, kyllästynyt huokaus ja jälleen koko sotkua vieriteltiin minun niskoilleni, aamupäivisin jumittelevien järjestelmien syyksi sekä viimeiset rippeet tuupattiin vielä kiireisen ajan piikkiin. Osaavat saada ihmisen tuntemaan itsensä tyhmäksi kaiken ärsyyntymisen lisäksi.

Kävin lepuuttamassa hermojani Costassa maitokahvilla, ja matka jatkui metrolla kohti seuraavaa haastetta, edellisen asuntoni internetliittymän irtisanomista. Palvelun voi hankkia kätevästi samassa talossa sijaitsevasta liikkeestä ja laitteisto tullaan asentamaan ilmaiseksi, mutta koko Dubaissa on yksi paikka, jossa sen voi irtisanoa. Laitteet on toki palautettava juuri kyseiseen pisteeseen, vaikka samaiseen huoneistoon avattaisiin toinen täysin samanlainen paketti. Tämän pääkonttorin osoite, rakennuksen nimi ja tarkka sijainti ovat toki kaikki mysteereitä, joita ratkoessa on kulunut tovi jos toinenkin eikä nettisivut kerro mitään palvelun irtisanomisesta. Istuin ja tuijotin vastaanottotiskin menoa 2 tuntia, kunnes pääsin virkailijan pakeille. Maan suurin operaattori luo vakaata uskoa ja luottamusta itseensä kun konttorirotta laskee taskulaskimella loppusumman päin seiniä ja korjaan virheitä lyijykynällä ruutupaperille miehen selittäessä kuukauden irtisanomisaikaa. Olen niin loppu, että olen valmis maksamaan itseni ulos melkein millä hinnalla tahansa. Onneksi pääsemme kuitenkin yhteisymmärrykseen ja saan siirtyä seuraavaan jonoon, jossa epämääräiseltä vaikuttavan loppulaskun voi maksaa ja irrottautua lopullisesti kahleistaan.

IMG_0078

Pakko tässä vielä mainita menneistä, kuten tuplana avatusta pankkitilistäni, jonka vuoksi omistan täällä niin käyttö- kuin säästötilinkin. Kahden tilin vuoksi kortit olivat alkuunsa virheelliset, joten jouduin tekemään aktivoinnit tuplana ja käymään pankin konttorissa kolmesti. Luottokortinkin sain, ihan pyytämättä. Säästötilille on siis hienonhieno kortti, mutta verkkopankissani ei kyseistä tiliä näy ollenkaan, joten sen hallinnoiminen on mahdotonta. Kukaan ei osaa korjata ongelmaa, puhelinpalvelu pompottelee edestakaisin, lyö luurin korvaan tai käskee konttoriin selvittämään asiaa. Konttorista neuvotaan soittamaan samaiseen palvelunumeroon. Jälleen kyseenalaistan omaa järkeäni, sillä eikai tää nyt ihan näin vaikeeta voi olla.

IMG_0086

Ai niin ja tuppas melkein unohtumaan tämä uskontoasia! Piti ihan passin kanssa käydä todistamassa virastotalon takahuoneessa, naisten omassa nurkkauksessa, että ei tässä mitään muslimeja olla kun hölmönä uskottomana menin ennen tuloani vetämään tylyn viivan kohtaan ”religion”. Virkailijaa ei kiinnostanut passi, naama tai ylipäätään mikään muu kuin BlackBerry, mutta minäpä sain tämän puolen päivän reissailun tuloksena otsakkeeksi ”Christian” ja lopulta alkoholiluvankin taskuun.

Näitä tarinoita piisaisi maailman tappiin saakka, mutta nyt on parempi lopettaa kyllästyttämästä kuulijakuntaa. Jännitysnäytelmääni osallistuneille kuitenkin tiedoksi, että jälleen turhautumisista huolimatta kamppailu kannatti ja tilanne on Anis 6 – UAE 0! Kuvat viimeisiltä viikoilta kertoo, miksi toisinaan näitä nainen vastaan maailmankaikkeus-taistoja kannattaa käydä.

IMG_0198 IMG_0272

IMG_0196Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *