Kaamoskummastus

25 vuotta elämää junareissu Napapiirin alapuolella eläneenä en ole ennen Dubaihin muuttoa tajunnut, mitä kaamos todella on. Ilmeisesti joku kytkin päässä on vain naksahtanut syystuulessa pois päältä, eikä ympärillään vallitsevaa värit imevää pimeyttä ja luihin tunkevaa kylmää ole rekisteröinyt sen kaikessa uskomattomuudessa. Veikkaan sen naksauksen olevan jonkinsortin suojamekanismi, sillä mikäli pääkoppa olisi todella ymmärtänyt ympäröivän tilanteen, sitä olisi voinut vaikka masentua, vaipua syvään talvihorrokseen tai ainakin hiukan seota.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Saavuin eilen iltapäivällä Pietariin ja ihailin auringonlaskua bussin ikkunasta neljän aikaan iltapäivällä. Hotellin kuntosalille loisti pimeydestä kaksi ikkunaruutua, joiden kelmeä valo hohti kattopeltiin muuten sysimustassa alkuillassa. Nukuin 12 tunnin unet, ja avasin verhot aamupalan jälkeen päästääkseni päivänvalon sisään. Pilkkopimeää. Tähystelin taivasta ja pohdin, että ikkunat lienevät todellisuudessa hotellin sisäpihalle suuntavat välilasit, ja tila onkin suljettu kattoineen kaikkineen. Tupsupipoon, kaulahuiviin ja talvitakkiin kääriytyneenä lähdin ulos, kylmä tuuli tuntui työntyvät sisään helman alta kierreovista ulos tullessa, vaikka untuvaa piisaa polviin saakka.

Hienoisen lumikerroksen peittämät kanttarit hohtivat valkoisena, kadut kiilsivät lamppujen alla katupölyn tahrimassa loskassa kun tönötin tyrmistyneenä Pietarin pääkadulla yksinäisen Ladan kurvatessa punaisiin liikennevaloihin. Tuijotin tovin rannekelloa, sitten iPhonea. Kävelin hetken, kyllä ne kaikki 7 muutakin aikarautaa näyttävät samaa aikaa. Päähän ei vain iskostunut, että niin se tosiaan kello on 9:20 aamulla. Vastaantulijat kietoivat käsiä kyynerpäitä myöten ristiin torsonsa suojaksi ja nostelivat olkapäitä punertaviin korviin suunnaten katseensa maahan. Sunnuntaiaamun synkkä vire vaiko joka-aamuinen, kaamosaikaan tavallinen olotila? Viimeinen kuulostaisi oudosti tutulta, olen nähnyt tätä ennenkin!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Kaiken sen hämmennyksen ja epäuskon keskellä tunsin kuitenkin oloni kotoisaksi ja kumman rennoksi. Pimeää taivasta vasten katuvalot näyttivät kauniilta ja joulukoristeet pääsivät oikeuksiinsa. Kylmästä viimasta sisään poiketessa lämpö sai veren kiertämään ja Starbucksin suodatinkahvi maistui ihanalta hyytävässä viimassa kupin lämmittäessä sormia nahkahanskojen läpi. Jalkaan sujautetut villasukat tuntuivat taivaallisilta, kun palasin takaisin hotellihuoneen turviin ja angoravillainen huivikin sai ensimmäisen kerran käyttöä tälle talvelle kun nojailin kylmään ikkunaruutuun pihalle tuijotellessa. Ikkunan takaa katsellessa lumen leijailu on maagista, miksei siihen ole koskaan uhrannut enempää aikaa? Enkä voinut olla miettimättä, miten ihana olisi istua takkatulen ääressä ja odotella saunan lämpenemistä!

Geeneihin on siis aurinkolapsellekin ujutettu pieni murunen melankoliseen mustaan kauteen sisältyvää romantiikkaa, jonka vain kylmä, pimeä ja julma keli herättää eloon. Tai sitten se on se kytkin! Samainen syypää tuntuu kuitenkin erittävän samalla jotain rauhoittavaa suoniin, joka saa mielen antamaan enemmän tilaa omille puuhille ja miettimään vähemmän maailmanvalloituksia.

Sähkölaskusta viis, tuikatkaa ledilamput pihapuihin ja kuorruttakaa kämppä kynttilöillä; kaamoksen selviytymisstrategiaan kuuluu ehdottomasti kaikenlaisten valonlähteiden hävyttömät ylilyönnit. Ulkoilman osoittaessa mieltään on myös täysin sallittavaa kuumentaa sangollinen glögiä ja linnoittautua vilttien alle sohvannurkkaan tekemään ei-yhtikäs-mitään juuri niissä häröimmissä kotikollareissa, jotka pitäisi lailla kieltää. Niskajumin välttää merinovillalla ja parilla Uggeja mikäli lähikaupan hyllyille on tehtävä toivioretkiä hupenevien sokerivarastojen täydentämiseksi. Kyseiset kuteet auttavat myös työmatkoista selviytymisessä. Joulukuussa saa myös startata aamunsa joulukalenterista kuoriutuvalla suklaapalalla, ja todeta olevansa kulutusjoulua vastaan mikäli joululahjojen ostaminen ei nappaa vähääkään. Ja niin, voihan sitä bookata myös pienen breikin D-vitamiinivarastojen täydentämiseksi mikäli se kaamosromanssi ei ala kukoistaa näilläkään eväillä!

In English:

Polar night. What a great excuse to do absolutely nothing and eat a lot of chocolate! Experienced it first time this year in Russia. I spent most of my time sleeping, but went out for a quick shopping spree in Stockmann; they´ve got a great selection of Finnish products! St Petersburg was prettier than I thought, definitely a great place to go for a day or two.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *