Kiyomizu-dera – Puhtaan veden temppelillä

SONY DSC

SONY DSC

Otetaan vielä pikku paluumatka Kiotoon, megalomaanisen kuvasaaliin toinen osa piti nähkääs jakaa omaksi jutukseen, sillä eikai kenenkään turnauskestävyys olisi piisannut koko pläjäykseen kertaistumalta. Japanilaiseen kulttuuriin hurahtaneena olin toki innoissani myös mahdollisuudesta geishojen tapaamiselle. Ikäväkseni nämä kanssakäymisen ammattilaiset eivät olleet kuoriutuneet tuohon aikaan aamusta vielä koloistaan, joten tällä kertaa oli tyytyminen kimonopukeisiin neitokaisiin. Olin toki tästäkin ihan fiiliksissä ja ihastelin vielä toisenkin tovin heidän mahtavia pukujaan, sekä hupaisia Turtles-sukkiaan söpöissä varvassandaaleissa.

SONY DSC

SONY DSC

Nähtävyyksien keksijöillä on muuten toisinaan ollut hieman toistuvia elementtejä maasta toiseen, joten päätin auttaa seuraavaa vetonaulaa suunnittelevaa turismin voimaanuttajaa, ja kerrata pääsäännöt menestyvän ”pakko nähdä”-kohteen toteuttamiselle.

Top-5-vinkit seuraavalle Kiinanmuurin keksijälle:

1. Mitä ikinä rakennatkin, rakenna se kukkulalle. Näin paikka tuntuu arvokkaalta, ja sen näkee jo pitkältä. Mitä korkeampi, sen parempi.

2. Rakenna kukkulalle johtavat kiviset portaat, jotka ovat toteutettu joko liian pitkin tai lyhyin askelvälein, irronneet kivenmurikat luovat katu-uskottavuutta. Muista erikoisefektit, kuten ruokaa varastavat apinat, sankka sumu, askelmia liukastava aamukaste tai liian tiukassa hameenhelmassa ylös könyävä kimononainen. Matkalla kuuluu olla pieni uloke, jossa voi ottaa kuvia ylhäällä kiintopisteenä komeilevaan vetonaulaan.

3. Portaikon mitan tulee olla juuri hieman hengästyttävä, mutta ei liian rankka vanhemmillekaan matkaajille. Mikäli nousu kuitenkin lipsahtaa kuntokuuriksi, varmista ylöspääsy hissillä, mopolla, gondolilla tai vaikkapa riksalla. Ota reissusta kohtalainen hinta, joka on helppo maksaa paikallisilla hiluilla. Näin kovakuntoisetkin laiskiaiset tuovat shillinkejä taskuusi kokematta tulleensa ryöstetyiksi.

4. Rajaa kulku nähtävyydelle yhdelle tielle, jossa saa kävellä keskellä katua, ja jonka varret on tupattu täyteen matkamuistoja, ruokaa ja juomaa. Varmista herkulliset hajut sekä kaunis esillepano.

5. Lisää määränpäähän jotakin, mikä herättää kysymyksiä. Tällaisia elementtejä voivat olla muinaisen oloinen teksti seinässä, luodinreiät muurissa, vanhan mies lurittamassa loruja tai uskonnollisia menoja muistuttava rituaali suitsukkeineen. Lisää viereen ”No photos”-kyltti, mutta varmista, ettei sääntöä valvo kukaan paikalla liikkuvista vartijoista.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Nähtiin me tosiaan se temppelikin, vaikka hienoinen pettymyshän tuo oli kaiken jännittävän oheissälän jälkeen. Pidin kovasti paikan seesteisestä tunnelmasta, ja päivä oli juuri sopivan lämmin ulkona istuskelulle ilman takkia, joten en silti sanoisi temppelillä kulutettuja minuutteja lainkaan hukatuiksi. Temppelialueella oleskelu rauhassa lekotellen on kyllä varsinaisten rakennusten katselua mielekkäämpää. Tulisin tänne take away kahvin, muotilehden sekä musiikin kanssa vain notkumaan ja hengailemaan, en niinkään katselemaan tuntitolkulla ikivanhoja katonkulmia. Näkymät kaupunkiin olivat myös mahtavat, joten Kioton yleiskatsaus tulee kuitattua samalla reissulla.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Nämä kyyhkyläiset taisivat lintsata koulusta ja istuskelivat käsi kädessä temppelialueen liepeillä näköalaa katsellen. Olisipa vain ollut kiva tietää, mitä supattelivat!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Ilmeisesti pientä maksua vastaan olisi voinut vielä siirtyä puiden seasta pilkistävälle temppelille, mutta emme kokeneet tarpeelliseksi lisälenkkiä puistikossa. Osakan ostokset huutelivat jo, ja nähtävyysannos kera turistikiintiön tuli täyteen tästäkin!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Mikäli temppelialue sekä kimonoihin kietoutuneet naiset olivat nähtävyys meille, olimme me nähtävyys paikalliselle nuorisolle. Ujosti hihitellen sain kaverikuvapyyntöjä koulupuvuissaan kulkeneilta luokkaretkiläisiltä, ja kommentteja silmieni väristä sateli lähes kaikilta lähituntumalle tulleilta. Olisi kiva tietää, minne nämä kymmenet kuvat päätyvät, ja millaisin saatesanoin. Alla sujuu jo melko tottuneesti poseeraaminen sekä japanilaiset jengimerkit, jotka tuntuu olevan tärkeä yksityiskohta onnistuneen foton takaamiseksi. Peace!

SONY DSCVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *